Mária ŠTEFÁKOVÁ: - Počas gravidity je potrebné stravovať sa zdravo. Znamená to stravu bohatú na zeleninu a ovocie, s primeraným obsahom základných živín. Základom je udržať glykémie na stabilnej hladine, dôsledne dodržiavať stravovací režim, čas na konzumáciu jedla a úmerne zvýšenému príjmu si upraviť dávky inzulínu.
Čím by mala tehotná žena doplniť stravu? Počas gravidity stúpa význam bielkovín. Zdrojom kvalitných bielkovín je chudé mäso, ryby, hydina, strukoviny, orechy a mliečne výrobky. Budúca matka by mala zvýšiť príjem vápnika. Ten sa nachádza hlavne v syroch, mlieku a jogurtoch. Mala by zvýšiť aj energetickú hodnotu celkovej stravy: počas tehotenstva o 300 kcal, počas dojčenia o 500 kcal. Mala by jesť veľa zeleniny a ovocia (kvôli vitamínu C a vláknine), na raňajky cereálie (vitamíny skupiny B), na obed ryžu alebo cestoviny. V sardinkách je železo, vápnik a bielkoviny. Hrozienkami a slivkami si dodá železo. Potrebná kyselina listová sa nachádza v špenáte, brokolici, citrusových plodoch, strukovinách, droždí a vo vaječnom žĺtku. Stravu len mierne soliť a koreniť.
Nemala by zabúdať na pitný režim, je prevenciou proti zápche a podporuje správnu funkciu obličiek. Čaj a kávu by mala piť s mierou, alkohol vôbec nie. O to viac si dopriať ovocné šťavy a minerálky s nízkym obsahom sodíka.
Tehotná žena by sa bez porady s lekárom nemala pokúšať o redukciu telesnej hmotnosti.
Túto ukážku rád diabetológa sme vybrali z knihy Diagnóza Cukrovka, ktorá je však už takmer vypredaná, posledné kusy nájdete v dobrých kamenných kníhkupectvách.
Praktické rady k stravovaniu detského diabetika prináša kniha Varíme diabetikom, objednať si ju môžete na tel. č. 0908 069 388, stojí 10 eur, poštovné neplatíte.
Objednávky v Českej republike: www.pemic.cz