Neviete si rady s tým, čo jesť, aby vám nestúpala glykémia? Na najčastejšie otázky diabetikov odpovedá diétna sestra Mária Štefáková z Národného endokrinologického a diabetologického ústavu v Ľubochni.

Otázka: Po zjedení ryže sa mi vždy viac zvýši glykémia, ako po primeranej porcii zemiakov alebo cestovín. Ryžu mám radšej ako zemiaky. Ako ju mám pripraviť? Kde robím chybu, keď sa snažím dodržiavať aj predpísané množstvo?

Otázka: Som diabetička liečená inzulínovým analógom. Viem, že nemám jesť medzi hlavnými jedlami, ale čo robiť, keď mám stále hlad? Musím sústavne myslieť na jedlo. Ako sa dá znížiť chuť do jedla? Nechcem pribrať na váhe.

Otázka: Ak sa tvaroh nezapočítava do obsahu SJ v jedle, môžem si ním zahnať hlad? Chcela by som schudnúť. Nepriberiem od tvarohu?

Otázka: Som diabetik a dosiaľ som bol naučený dlhé roky jesť 6-krát denne. Odkedy mi bol zmenený inzulín a mám jesť len 3-krát denne, bojím sa, že to nezvládnem. Stále sa mi žiada niečo si zajedať.

Otázka: Chcel by som sa spýtať, či Caro original spôsobuje cukrovku. Viem, že biela múka áno. A v tejto kávovine biela múka asi je, tak by som ju radšej nemal piť?

Často sa hovorí o tom, ako by mal diabetik schudnúť, ale čo mám robiť, keď potrebujem pribrať?