Dagmar Kovářů – Jitka Knápková
BEZLEPKOVÁ A BEZMLÉČNÁ DIETA
CPress, 120 s.
Obe autorky pôsobia na zdravotníckej škole v Ostrave, Dagmar Kovářů prednáša budúcim nutričným terapeutom, Jitka Knápková diétnym sestrám. Okrem praktických rád a receptov pre bezlepkovú a bezmliečnu diétu zaradili do obsahu aj kapitolu venovanú ďalším potravinovým alergiám. „Berte svoju diétu ako zábavu a jedlá pripravujte s radosťou. Nech je vám vaša diéta inšpiráciou k novým kulinárskym zážitkom a nie nutným zlom, ktoré vás obmedzuje,“ odkazujú autorky tým, ktorí po knihe siahnu, pretože musia vylúčiť zo stravy buď lepok alebo mlieko a mliečne potraviny.
Ukážky z knihy
Môže byť chorý s celiakiou darcom krvi? Celiakia nie je infekčné ochorenie, neprenáša sa krvou, takže človek s touto diagnózou môže byť darcom krvi. Nevyhnutným predpokladom darcovstva je dobrý zdravotný stav. Darca teda musí dôsledne dodržiavať diétny režim (bezlepkovú diétu), ktorá zaručí dostatok všetkých živín, vitamínov, minerálnych látok a dobrý výživový stav.
Pri dodržiavaní bezlaktózovej diéty dbáme na dostatočný prísun vápnika z nemliečnych potravinových zdrojov (mak, pažítka, hlávková kapusta, strukoviny, sója, ovsené vločky, tvrdá pitná voda), prípadne ich suplementujeme farmaceutickým preparátom. Najmä v detstve, kedy sa budujú kosti. Okolo päťdesiateho roku veku je vhodné urobiť denzitometriu.
Zopár chuťoviek
Polievka krémová cuketová
Suroviny: 20 g masla * 20 g cibule * 100 g mrkvy * 200 g cukety * voda, soľ, vegeta. Postup: Na masle speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme na hrubo nakrájané kolieska mrkvy a krátko opražíme. Zalejeme vriacou vodou, osolíme, pridáme vegetu. Cuketu olúpeme, nakrájame na väčšie kúsky, pridáme k polomäkkej mrkve, uvaríme do mäkka. Necháme mierne vychladnúť a rozmixujeme na hladkú krémovú polievku. Dochutíme.
Cuketový guľáš s morčacím mäsom
Suroviny: 1 malá cuketa * 400 g morčacieho mäsa * 100 g cibule * 2 paradajky * 100 g čerstvých alebo mrazených hríbov * 2 biele papriky * 2 strúčiky cesnaku * soľ, majoránka, čierne korenie * 40 g oleja * guľášové korenie. Postup: Deň vopred mäso nakrájame na kocky a vložíme do marinády pripravenej z dvoch lyžíc oleja, soli, mletého korenia a guľášového korenia. Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme mäso, opečieme, pridáme nakrájané očistené hríby, mierne podlejeme vodou a dusíme. Potom vložíme na kocky nakrájanú cuketu, na prúžky nakrájanú papriku, po chvíli olúpanú, nakrájanú paradajku a cesnak. Dusíme do mäkka. Dochutíme soľou a majoránkou.
Cuketový koláč
Suroviny: 10 g oleja * 100 g cibule * 2 strúčiky cesnaku * 60 g anglickej slaniny * 450 g nahrubo nastrúhanej cukety * 200 g balkánskeho syra * 200 g tvarohu * soľ, mleté korenie, petržlenová vňať * 6 vajec * 150 g bezlepkovej múky * 1 prášok do pečiva. Postup: Na oleji speníme cibuľu nakrájanú nadrobno, nasekaný cesnak a slaninu pokrájanú na kúsky, opekáme asi 5 minút. Preložíme do misy, pridáme nastrúhanú cuketu, rozdrobený balkánsky syr, tvaroh, soľ, čierne korenie, petržlenvú vňať, vajce a bezlepkovú múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto dáme na plech vyložený papierom na pečenie, povrch uhladíme, pečieme v rúre na 180 stupňov ca 40 – 45 minút, pokým koláč ľahko nezozlatne.
Cuketa má veľmi nízku energetickú hodnotu, preto je vhodná pri obezite. Pôsobí mierne močopudne. Cuketa uvarená v riedenom mlieku (i sójovom), prípadne zahustená kukuričným škrobom a rozmixovaná na pyré pôsobí priaznivo pri poruchách trávenia a zápaloch žalúdka a čriev. Hríby/huby majú vysoký obsah vody a teda veľmi nízku energetickú hodnotu.
Viac informácií o celiakii a receptov pre bezlepkovú diétu