- Rozdiel je hlad a glykémia v norme, alebo hlad a nízka hladina krvného cukru.
- Keď máte hlad a glykémiu máte v norme, potom si zajedzte kúsok šalátovej uhorky, alebo zjedzte papriku, alebo porciu inej voľnej zeleniny.
- V prípade, že máte hlad a nižšiu glykémiu, potom je potrebné hypoglykémiu najskôr preliečiť. Dojesť sa sacharidovou potravinou, najskôr s vyšším GI (napríklad 100 ml sladkého džúsu, čo vám zvýši glykémiu asi o 2 mmol/l. Po 10-15 minútach zjedzte ešte sacharidovú potravinu s vlákninou, napríklad kúsok chleba, aby glykémia znovu rýchlo neklesla.
- Pri uspokojivej glykémii a pocite hladu odporúčam, aby ste sa zamestnali prácou a nemysleli na jedlo.
- Jedzte pravidelne a primerané množstvo jedla k vašej hmotnosti a prispôsobené liečbe.
- Dodržiavajte čas konzumácie jedla.
- Dodržiavajte pitný režim, lebo niekedy je hlad prezlečený smäd!
- Chuť na jedlo pomáha zahnať aj pohár vody s citrónovou šťavou.
- Mäsa jedávajte len primerané porcie. Obsahuje zinok a ten zvyšuje chuť do jedla.
- Snažte sa zbaviť depresíi. Tešte sa aj z maličkostí. Nech vás povzbudí to, že keď nebudete jesť viac ako máte, nebudete priberať na váhe.
- Mali by ste sa ísť prejsť do prírody, ďaleko od chladničky a potravinových zásob.
- Pohyb, primeraná a pravidelná strava, pitný režim, aj to je cesta k úbytku hmotnosti.
Viac dobrých rád a receptov nájdete v knihe Márie Štefákovej VARÍME DIABETIKOM
cena: 10 eur, pri zásielke na dobierku poštovné neplatíte
Objednávky na tel: 0908 069 388 a na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Objednávky v Českej republike: www.pemic.cz