Diabetik si ňou môže kedykoľvek zahnať hlad bez obavy zo zvýšenia glykémie. Navyše obsahuje potrebnú vlákninu, minerálne látky a vitamíny. Do tejto skupiny patria všetky druhy listovej a koreňovej zeleniny s výnimkou hrachu, mrkvy, cvikly, kukurice, strukovín a zemiakov.
Jemný cviklový šalát (1 SJ)
Potrebujeme na 1 porciu: 100 g uvarenej cvikly (1 SJ), vodu podľa potreby, tabletku sladidla, pár kvapiek citrónovej šťavy
Postup: Uvarenú a očistenú cviklu postrúhame na jemnom strúhadle alebo pokrájame na malé kocky. Zalejeme nálevom z vody, sladidla a citrónovej šťavy.
Tento šalát chutí diabetickým deťom ako príloha k hlavnému jedlu alebo na dojedenie po hlavnom jedle. Nezabudnite ho započítať do počtu SJ.
1 porcia zodpovedá: 35 kcal, 1 g bielkovín, 0,6 g tukov
Cviklový šalát s chrenom (1 SJ)
Potrebujeme na 1 porciu: 130 g uvarenej cvikly, podľa chuti chren, fenikel, ctrónovú šťavu
Postup: Očistenú cviklu uvaríme s feniklom, necháme vychladnúť. Postrúhame na strúhadle, dochutíme strúhaným chrenom a citrónovou šťavou.
1 porcia zodpovedá: 75 kcal, 2,9 g bielkovín, 0,2 g tukov
Zelerový šalát s cviklou (1 SJ)
Potrebujeme na 1 porciu: 70 g očisteného zeleru (0 SJ), 100 g cvikly (1 SJ), olej (0 SJ), ocot, soľ
Postup: Zeler umyjeme, postrúhame na hrubšom strúhadle, mierne osolíme a pokvapkáme olejom. Cviklu umyjeme, uvaríme, očistíme, vychladíme a tiež postrúhame na hrubšom strúhadle. Pridáme k zeleru, dochutíme octom a podávame k hlavnému jedlu alebo ním spestríme desiatu či olovrant. Samozrejme, šalát započítame do počtu SJ.
1 porcia zodpovedá: 117 kcal, 2,5 g bielkovín, 5,3 g tukov
Viac dobrých rád a receptov nájdete v knihe Márie Štefákovej VARÍME DIABETIKOM
cena: 10 eur, pri zásielke na dobierku poštovné neplatíte
Objednávky na tel: 0908 069 388 a na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Objednávky v Českej republike: www.pemic.cz